Skip to main content

Pc-gaming in het nauw

Pc-gamers hebben het niet gemakkelijk. Windows Vista en Directx 10 beloofden gouden bergen op gamegebied, maar het is nog alles behalve koek en ei. Neem bijvoorbeeld de recente rts van ontwikkelaar Petroglyph: Universe at War. Een vermakelijk B-film sciencefiction spektakel waarin je drie totaal verschillende rassen aanstuurt in de strijd om de aarde. Onder DirectX 9 loopt het spel als een zonnetje, onder DirectX 10 is het een regelrechte ramp, zelfs met alle grafische toeters en bellen uitgevinkt. En de grafische verschillen tussen de twee versies zijn miniem.

Tweakers - NES controllerDaarnaast zien we dat steeds meer ontwikkelaars kiezen voor de spelcomputers PlayStation 3 en Xbox 360 en dat de pc een lagere prioriteit krijgt. De reden ligt voor de hand: piraterij. De hoeveelheid mensen die pc-games op illegale wijze verkrijgt neemt met rasse schreden toe. Het schietspel Call of Duty 4 illustreert dit.

Onder het kopje ‘They Wonder Why People Don’t Make PC Games Any More’ windt een werknemer van Call of Duty 4 -ontwikkelaar Infinity Ward zich in een blog begrijpelijk op over de vele illegale kopieën van het spel die op internet rondzwerven. De Xbox 360-versie van het spel verkocht al beter dan de pc-versie, maar toch was men aangenaam verrast door het enorme aantal pc-gamers dat online actief was met de nieuwste telg in de succesvolle shooterserie. Al snel bleek dat een overgroot deel van de pc-spelers geen officieel winkelexemplaar bezat.

 

Gamen op tv“Not sure if I can share the exact numbers or percentage of PC players with you, but I'll check and see; if I can I'll update with them. As the amount of people who pirate PC games is astounding. It blows me away at the amount of people willing to steal games (or anything) simply because it's not physical or it's on the safety of the internet to do.”

Ik ga hier niet de moraalridder uithangen, want ook ik heb wel eens wat mp3-tjes gedownload van internet. En ja, ik heb onlangs 24: Serie 6 van een vriend geleend waarbij ik niet twijfel over de herkomst van de schijfjes. Games heb ik zelf echter nooit gedownload. Zelfs toen ik nog niet beroepsmatig bezig was met games, kocht ik af en toe gewoon een spel in de winkels. Ook het hele Playstation (1) ombouwen en kopietjes spelen heb ik toentertijd volledig aan me voorbij laten gaan.

Inmiddels zie ik hoe pc-gaming langzaam naar de filistijnen gaat door de wildgroei aan illegaal downloaden van torrentsites. Steeds meer ontwikkelaars maken de overstap naar de console en steeds minder genres vinden nog een weg naar het pc-platform. Bovendien zien we steeds vaker eerst titels naar de spelcomputer komen om pas later nog eens een de pc aan te doen. Kijk naar de Halo-titels van Microsoft, Gears of War, de GTA-serie en recentelijk Assassin’s Creed. Neem daarbij dat je voor het geld van een high-end videokaart een spelcomputer plus game koopt, en het is begrijpelijk waarom ook de consument steeds meer de pc de rug toekeert.

Deze twee factoren schetsen een somber beeld voor de toekomst voor pc-gaming. Niet voor de mmo's en de Sims 2-fans, die games zullen blijven kopen om logische redenen. Maar als Call of Duty 5 of Wolfenstein III straks niet meer op de PC verschijnt - of pas veel later - dan kunnen de illegale downloaders dat zichzelf aanrekenen.

bron: tweakers