Skip to main content

Red Alert 3

Wat als tijdreizen geen fictie meer zou zijn, teleporteren tot de orde van de dag behoorde en we dankzij Nikola Tesla massaal elektriciteit door de lucht heen zouden kunnen zenden? Wat als allerlei andere hobbyprojectjes en experimenten van geniale wetenschappers opgepakt zouden zijn door de drie grootste legermachten van de afgelopen zeventig jaar? Hoe zou de wereld er dan in de toekomst uitzien en wat voor soort oorlogsvoering zouden we dan hebben? Op deze bizarre vraag geeft Command & Conquer: Red Alert 3 een fantasierijk antwoord waarbij niets onmogelijk lijkt!

Sinds ik steeds meer ben gaan gamen op de consoles (en minder op de PC), kom ik tegenwoordig ook veel minder in aanraking met RTS-games. Voor Command & Conquer: Tiberium Wars maakte ik graag een uitzondering, ook al is die er ook voor op de Xbox 360. Om goed en snel een RTS te kunnen besturen, is een PC nog steeds het meest ideaal. Command & Conquer in combinatie met een PC heeft bovendien sowieso iets magisch voor mij, helemaal wanneer het aankomt op de Red Alert-delen. Sterker nog: alleen al bij het horen van de titel schieten er flashbacks van Tanya en Yuri door mijn kop, alsof ik de game gisteren nog uitgespeeld heb.

 

 

 

Toch is het alweer zeven jaar geleden dat de uitbreiding Yuri's Revenge voor Red Alert 2 uitkwam en dus was het extra speciaal om begin deze maand een eerste sneak peak te krijgen van Red Alert 3. Om weer in de stemming te komen van Red Alert, vond EA het een leuk idee om het spel te presenteren in een oude bunker midden in de stad van Moskou. Juist ja, de hoofdstad van de oude en 'glorieuze' Sovjet-Unie. Aldaar kreeg ik één missie voorgeschoteld, die inmiddels iedereen grotendeels zelf kan bekijken.

Wat ik altijd zo sterk heb gevonden aan Red Alert is de manier waarop het een hele serieuze setting vertaalt naar een ironische en amuserende game. Deze opzet is in Red Alert 3 is gelukkig niet anders: de Koude Oorlog is nog steeds in volle gang en de Sovjets proberen van alles om haar prachtige en machtige natie veilig te stellen. Zo lijken wetenschappers uit de Sovjet-Unie een manier te hebben gevonden om terug te gaan in de tijd, maar gaat het uiteindelijk niet helemaal goed. Er ontstaat namelijk een alternatieve tijdlijn, waarin nieuwe (en soms ook vreemde) technologieën worden uitgevonden. In de game komen de twee tijdlijnen uiteindelijk samen en is een Derde Wereldoorlog met zoveel supertechnologieën onvermijdelijk geworden. Doordat het Japanse rijk (in het spel aangeduid als 'The Empire of the Rising Sun') in het Oosten de totale macht in handen heeft gekregen, zijn er in Red Alert 3 dit keer drie facties waarmee je kunt strijden.

Zoals je gewend bent van Command & Conquer begin je zoals altijd met het bouwen van een basis, al zul je in Red Alert 3 toch even twee keer nadenken voordat je meteen de bouwput open gooit. Red Alert 3 draait namelijk nog meer om oorlogsvoering ter zee en dat betekent dat veel levels voor een groot gedeelte uit water bestaan. Vaak is het dus handiger om je legerbasis op het water te bouwen, iets wat in het verleden niet mogelijk was in Red Alert. Zodoende kan de MCV (het voertuig waarmee je een basis begint) ook varen, wat eigenlijk geldt voor de meeste voertuigen in de game. Het is in het begin even wennen aan dit futuristische tintje, maar zorgt qua gameplay wel voor meer mogelijkheden. Kom je onverwachts onder vuur te liggen, dan is het handig dat sommige eenheden ter zee kunnen vluchten. Niet alleen zware eenheden, zoals bepaalde tanks, kunnen zonder problemen het water in. Een eenheid die bijvoorbeeld altijd erg kwetsbaar is geweest, de engineer, heeft dit keer bijvoorbeeld de beschikking over een rubberbootje.

Naast oorlogsvoering ter zee draait het zoals gezegd in de nieuwe Red Alert ook weer om allerlei technologieën. Iedere factie heeft dus ook weer haar eigen wapens en eenheden, die soms te gek voor woorden zijn. Zo hebben de Japanners gigantische robots ontwikkeld die zich razendsnel voortbewegen en met een laserstraal alles kapot maken. De Sovjets beschikken over de 'Sickle', een spinachtig voertuig dat afgeleid is van de sikkel uit de nationale vlag en vooral krachtig is tegen infanterie. De Sickle kan bovendien naar hogere gedeeltes van een gebied springen, om zo onopgemerkt te schuilen of toe te slaan. Een eerder voertuig uit de vorige delen, de 'Bullfrog', heeft een make-over gekregen van de Sovjets: de Bullfrog kan namelijk niet alleen infanterie vervoeren, maar ook de lucht in lanceren. Zo kan infanterie, net als de Sickles, heuvels makkelijker bereiken. Er zit dus letterlijk en figuurlijk meer diepgang in Red Alert 3.

Wat wel flink wennen is aan de nieuwe Red Alert is het gebruik van hele felle kleuren, waarbij vooral de rode tinten bijna naar de kleur roze neigen. Kijk ik echter naar de gehele stijl van Red Alert 3, dan vind ik het heftige kleurgebruik juist wel goed passen bij het spel. Red Alert 3 is namelijk weer lekker 'over-de-top', met een ondertoon die verre van realistisch probeert te zijn. Tel daarbij op, dat er straks in Red Alert 3 ook weer live-action video's zitten met allerlei B-acteurs en je kunt van mij aannemen dat Red Alert 3 zich zal ontpoppen als de ultieme popcorn-RTS. Want het voorproefje van Command & Conquer: Red Alert 3 mocht dan wat kort zijn, het smaakt in ieder geval naar meer. Veel wapens uit de vorige delen van Red Alert waren al krankzinnig geniaal, maar Red Alert 3 belooft echt de meest vreemde uitvindingen om te buigen tot waanzinnige wapens. Een vertrouwde RTS met knotsgekke vernieuwingen dus!